Temperaturi cu 11 grade mai mari față de valorile specifice pentru perioada Crăciunului

Temperaturi cu 11 grade mai mari față de valorile specifice pentru perioada Crăciunului
Publicat: 27/12/2015, 14:44

Potrivit meteorologilor, cea mai scăzută temperatură din țară în această perioadă, de minus 5 grade Celsius, a fost măsurată, duminică dimineață, la Miercurea Ciuc, în județul Harghita, o valoare termică mult mai ridicată față de minus 33 grade Celsius în 1998, cea mai scăzută temperatură minimă de când se fac măsurători în județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au precizat că în județul Covasna cea mai scăzută valoare termică, de minus 4 grade Celsius, s-a înregistrat la Sfântu Gheorghe, iar cea mai ridicată, de 0,4 grade Celsius, la Baraolt, iar în județul Mureș, cel mai frig, minus 1,7 grade Celsius, a fost, duminică dimineață, la Batoș.

În județul Alba au fost minus 3,2 grade Celsius la Câmpeni, în vreme ce la Roșia Montană termometrele au măsurat o minimă de 2,5 grade Celsius. Fenomenul de inversiune termică a fost prezent și în județul Sibiu, unde s-au înregistrat minus 3,3 grade Celsius în municipiul reședință de județ, iar la Păltiniș 4 grade Celsius, în vreme ce la Brașov meteorologii au consemnat o minimă de minus 3,5 grade Celsius, iar la Fundata termometrele au indicat o valoare minimă de 1,5 grade Celsius.

Cel mai consistent strat de zăpadă din țară, de 98 de centimetri, a fost măsurat la Vârful Omu, la Bâlea Lac sunt 67 de centimetri de zăpadă, iar la Bucin 37 de centimetri. În stațiunile montane de pe Valea Prahovei stratul de zăpadă este modest, variind între doi centimetri la Predeal și 16 centimetri la Sinaia.

Potrivit datelor deținute de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, luând ca referință ziua de 26 decembrie, în perioada 1961-2010 au mai existat sărbători de Crăciun la fel de calde.

De exemplu, în județul Sibiu, la Dumbrăveni au fost 5 grade Celsius în 1967, față de minus 0,6 grade Celsius sâmbătă dimineață, la Alba Iulia în 1995 au fost plus 7 grade Celsius, iar minima din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost de 1 grad Celsius, în timp ce la Miercurea Ciuc în 1995 au fost 4,1 grade Celsius, față de minus 3 grade Celsius sâmbătă dimineață.

„Valorile minime înregistrate în Transilvania în 26 decembrie anul curent nu sunt cele mai calde de când avem noi măsurători, comparând cu perioada de referință 1961-2010″, a explicat Adrian Pașol, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

El a precizat că au fost și perioade de Crăciun foarte grele din punct de vedere al condițiilor meteo, dând ca exemplu localitatea Lăcăuți unde stratul de zăpadă a fost de 228 de centimetri în 1961, față de 34 de centimetri în prezent, iar la Bâlea Lac a fost de 200 centimetri în 26 decembrie 1987, iar cel mai frig, minus 33 de grade Celsius, a fost la Miercurea Ciuc în 1998.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Sibiu a mai spus că la toate stațiile meteorologice au fost consemnate, sâmbătă, temperaturi mai mari decât media maximelor.

„La Târgu Mureș, media este de 0,6 grade Celsius, iar noi am avut 6 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperatura de sâmbătă a fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai mare decât norma climatologică, adică 9,1 grade Celsius față de media maximelor de minus 1,6 grade Celsius”, a menționat Adrian Pașol.

Reprezentatul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a adăugat, la rândul său, că în 26 decembrie anul curent, cea mai ridicată valoare înregistrată în țară a fost de 18 grade Celsius la Râmnicu Sărat, fiind înregistrate valori de 15-16 grade Celsius în zona Subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, precum și în estul și nordul Moldovei, iar la București au fost 12 grade Celsius.

Vremea prea caldă pentru această perioadă se va răci accentuat începând de marți.

Potrivit reprezentanților ANM, valorile termice nu vor mai depăși zero grade Celsius pe timpul zilei, iar nopțile vor deveni geroase în partea nordică și centrală a țării, unde temperaturile vor coborî până spre minus 18 grade Celsius.

„Vremea începe să se răcească de marți, scăderea va fi semnificativă, astfel că ne așteptăm ca pe 29 decembrie să avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius în sudul țării. Miercuri continuă procesul de răcire accentuată a vremii, astfel că vom avea temperaturi între minus 5 și 3 grade Celsius la scara întregii țări în timpul zilei, iar joi nu vom mai depăși 0 grade pe timpul zilei decât cu totul izolat, în vestul Olteniei, în rest temperaturi sub zero grade chiar și pe timpul zilei. Nopțile vor deveni geroase în partea nordică și centrală a țării, cu temperaturi care vor coborî până spre minus 17 – minus 18 grade în depresiunile Carpaților Orientali, iar în estul și sudul țării cam între minus 6 și minus 9 grade Celsius „, a spus Adrian Boariu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?